Jan 13, 2010

iPhone 3Gs vs Google Nexus One

Pakcik stumble upon this two great videos and though of sharing with all of you. These two videos created by TechnoBuffalo side by side comparison between established iPhone 3GS by Apple and the newly Google phone called Nexus One.


 * Pakcik kalau cakap pasal teknologi selalu feeling omputih sebab susah nak translate dalam bahasa Melayu :P


Amaran buat pengguna internet yang mempunyai speed kura kura. First video agak panjang lebih kurang 18minit. TechnoBufallo compare diaorg punya specs, browser, navigation, speed dan camera. 


Korang layan dulu sebelum pakcik bagi pendapat...






Videos provided by TechnoBuffalo


Pakcik personally suka both phones. Each of them ada keistimewaan yang tersendiri. 5MP camera di Google Nexus One amat menarik compare to iPhone 3gs yang hanya 3MP. Begitu jugak dengan navigation oleh Google Nexus One yang datang dengan voice navigation out of the box compare to iPhone yang kamu kena beli application Navigation System untuk dapatkan voice navigation feature.


Tapi on the other hand, iPhone ada hampir 100 ribu application di apple store compare to Google market yang baru nak berkembang. Pakcik pasti ramai yang akan stick kepada Apple jika mereka bakal menaiktaraf kamera dan GPS system mereka yang khabarkan bakal dikeluarkan antara April dan May untuk memberi saingan kepada Google.


NotaKaki: Pakcik dah pergi maxis center semalam. Punyalah banyak masalah nk claim warranty iphone macam Apple tu maxis yang punya. Sighh... Nantilah pakcik bercerita. Mood penceritaan bergantung kepada jawapan yang bakal diberi Maxis hari ini kepada pakcik. Sekian...

10 memba kita komen:

bEEdLE d' bARd January 13, 2010 at 10:04 PM  

alamak..line tenet sy kalah lagi dr kura2..hehe..
tp mmg xmau tgok pon, nnt teruja nak beli..mane den nak cekau duit...huhu

Mr PenyuBiru January 13, 2010 at 10:06 PM  

opis aku ni slow skit tenetnye.nnt balik umah aku laayn video tu.

mmg skang ni iphone lagi banyak application, tapi tak mustahil suatu hari nnt nexus one tu plak yg lead.

JohnJenin January 13, 2010 at 10:33 PM  

Bard,
Marilah kita menabung. Hahahaha

MrPenyu,
Yes. Seronok ada cat and mouse game nih. Customer jugak yang untung.

ateeka amer January 13, 2010 at 10:47 PM  

aish pakcik. saya pakai nokia 3310 jek ni. takleh geng la nampaknya ;D

JohnJenin January 13, 2010 at 10:51 PM  

ateeka, nak geng bukan kena guna fon. janji mau ikhlas. hehehe

*SiRibenMerah January 13, 2010 at 11:42 PM  

hurmm..
sambil kira2 duit syiling dlm poket neh..

mizzyN January 14, 2010 at 1:29 AM  

nak tanya, nie dah koozy ke still pakcik john?

sharamli January 14, 2010 at 3:25 AM  

memang la susah k0t sbb pakcik da ilangkan kad wrnty...

bt0l ke ni..ke slh k0men

JohnJenin January 14, 2010 at 6:48 PM  

Cik Riben,
Simpan duit syiling tu. Bagus untuk bayar parking.

MizzyN,
Pakcik Koozy dah take over JohnJenin dalam announcement terdahulu. Thanks sebab add kat mukabuku.

sharamli,
moral. simpanlah kat warranty anda sebab maxis takdak system untuk inventory diaorg. Hahahaha

mizzyN January 14, 2010 at 9:55 PM  

bukan saya yang add pakcik, tu outtamymind.

Top Commentators of The Month

Get this widget here

Back to TOP